Energieneutraal

Het huis is energie-neutraal ontworpen. Hiervoor hebben we het dak uitgerust met zonnepanelen. Alle ruimtes in het huis worden verwarmd met infrarood panelen die aan het plafond hangen. De straling van de panelen verwarmt de objecten en de omgeving, dus uzelf maar ook de vloer en de meubelen en er ontstaat warmte die wordt afgegeven aan de lucht. De infraroodstraling wordt opgewekt door de elektriciteit die de zonnepanelen produceren. Voordelen van infraroodverwarming; het is erg snel aangenaam warm, de lucht voelt minder droog aan en er is minder sprake van stofverplaatsing. In Nederland is verwarmen door middel van infrarood nog vrij nieuw, in Frankrijk al heel gewoon, komt u het gerust uitproberen. De warmte wordt per ruimte met een thermostaat geregeld.

Tijdens de verbouwing is het huis helmaal opnieuw geïsoleerd met duurzame en natuurlijke materialen, zo is de vloer geïsoleerd met een schelpenlaag en bestaat de wandisolatie uit schapenwol. Het dak kreeg ook een nieuwe isolerende laag en het bijkomende voordeel van de zonnepanelen is dat de luchtlaag tussen de panelen en het dak, zomers bijdraagt aan een lagere temperatuur in huis en ‘’s winters juist bijdraagt aan de warmte in de Dwergstern.

Op het dak staat een zonnecollector die de warmwatervoorziening in het huis op peil houdt, zodat er rustig gedoucht kan worden.